Over De Volksstem

Even voorstellen, De Volksstem is een gemengd koor met ongeveer 20 leden, in leeftijd variërend van 40 tot 80 jaar, uit de stad Groningen en omgeving. We zijn een laagdrempelig koor met een internationaal repertoire.

Het plezier in het zingen staat voorop!

Oud in jaren, jong van hart.

De Volksstem had  op 21 september 2020 verjaardag. Wij bestonden toen 120 jaar. Uit de begintijd van het koor is weinig bekend omdat het archief in de Tweede Wereldoorlog vernietigd is. Dat we 120 jaar bestaan weten we omdat we in in de editie van 22 september 1900 van “Het Volk”, de krant van de socialisten, het volgende bericht hebben gevonden.

het Volk 22-9-1900

Wat zingen we?

Ons repertoire is gevarieerd en internationaal: Nederlands, Gronings, Spaans, Zuid-Amerikaans, Grieks (Theodorakis), Duits (Brecht), Jiddisch, Russisch (Sjostakovitsj), Afrikaans. Over het algemeen zingen we 4-stemmig met pianobegeleiding of à capella.

Vanuit maatschappelijke betrokkenheid zingen we liederen gericht op een rechtvaardige samenleving.

We treden regelmatig op. Dit doen we met concerten en projecten als zelfstandig koor, maar ook in samenwerking met andere organisaties rond een thema. Bij onze projecten sluiten zich vaak een aantal extra zangers aan en we doen vaak een beroep op extra muzikale begeleiders. Soms werken we samen met een solist.

Dirigente en pianiste

Onze dirigente/pianiste Christina Papadopoulou komt uit Griekenland. Daar studeerde zij piano, Inmiddels is zij ook afgestudeerd voor zang aan het prins Claus conservatorium in Groningen. De eerste avond dat ze bij ons kwam, zongen wij speciaal voor haar een lied uit de Mauthausencyclus van de Griekse componist Theodorakis, in het Grieks uiteraard. Ze kon haar oren niet geloven. Ook al is ons repertoire nieuw voor haar, behalve Theodorakis dan, toch heeft ze snel de goede toon te pakken. Christina leidt het koor vakkundig, vol passie en enthousiasme en dit enthousiame werkt aanstekelijk.

Wanneer repeteren we?

Elke donderdagavond (behalve tijdens de basisschoolvakanties) van 20 tot 22 uur in het Floreshuis aan het Floresplein 19, 9715 HH Groningen.

Wat kost het?

De contributie is 20 € per maand. Vijf euro meer mag (25 €). Minder kan (15 €). Wie een laag inkomen heeft kan bovendien stadjerspaskorting krijgen (www.stadjerspas.nl). Door inspirerende initiatieven van ons talentenbureau houden we de contributie laag.

Zin in zingen?

Kom gewoon eens vrijblijvend langs op een repetitieavond. Je hoeft bij ons niet ‘vóór te zingen’. Je kunt een aantal keren gratis meedoen. Pas daarna beslis je of je lid wilt worden. We hebben geen wachtlijst!

Wil je meer weten?

Je kunt altijd even mailen met onze secretaris Carla van der Zwaan. cjpvanderzwaan@gmail.com

Het verhaal van ons talentenbureauInmiddels

Ons koor heeft een eigen ‘talentenbureau’. Dat zit zo: Een paar jaar geleden waren we vergeten om de jaarlijkse subsidie bij de gemeente aan te vragen. Daardoor dreigden we de dirigent en pianiste niet meer te kunnen betalen. Eén van onze koorleden kreeg een lumineus idee: we beginnen een talentenbureau!  Omdat iedereen wel goed is in iets, gaan we daar wat geld mee verdienen! Eén koorlid ging voor ons koken. Een ander gaf een schrijfworkshop. We verkochten boeken en Cd’s aan elkaar. De opbrengst ging in de pot van de Volksstem. Zodoende kregen we de financiën weer op orde. Inmiddels is de subsidie weer geregeld, maar het talentenbureau blijft bestaan en leidt vaak tot leuke verrassingen. Zo gingen we onlangs allemaal met stekjes van planten naar huis, gekocht van een koorlid met groene vingers. 

Notencursus

Maatstrepen, G en F sleutels, hele en halve rusten, muziek lezen van papier kan lastig zijn. Deze winter had het talentenbureau twee bijeenkomsten ‘noten lezen’.  georganiseerd. Koorleden die   daar behoefte aan hadden werden ingewijd in de geheimen van de bladmuziek.  En dat hielp! Veel ‘ah en oh zit dat zo’ en ‘hè hè, nu begrijp ik er wat meer van.’ Want wat voor de één gesneden koek is, lijkt voor de ander op spijkerschrift. Maar als je het eenmaal doorhebt schrik je niet meer van vlaggetjes aan stokken en andere merkwaardigheden. Gewoon op een zondagmiddag rond de eettafel bij Willem. De regen kletterde  tegen de ramen en bij de koffie werd natuurlijk notenkoek geserveerd.

Aan tafel met de Chileense zanger Victor Jara

Op 3 november 2019 gaat de Volksstem ‘Plegaria a un labrador’ zingen, een Spaanstalig lied van de Chileense zanger Victor Jara. Hij werd door militairen vermoord tijdens de militaire staatsgreep van 1973. Onze alt Marianne is in Chili geweest, zij kent zijn werk goed en stelde  voor het talentenbureau een avondje rondom deze zanger samen. ‘Waan je een avond in Latijns Amerika met de smaak van rode wijn en de geur van warme empanadas. Luister naar het verhaal en de muziek van Victor Jara, de beroemde Chileense singer-songwriter en vertolker van de Nueva Cancion. Wees gast aan tafel bij Marianne.’ 

De Volksstem is ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van Koophandel te Groningen onder nr.V 26511.